ADELAIDE HILLSSIDEWOOD ESTATE


Sidewood is ontstaan uit passie voor de schoonheid van de Adelaide Hills en de druivensoorten die hun verscheidenheid aan bodem en klimaat het best tot uitdrukking brengen.

Met hun ultramoderne faciliteiten en onberispelijke duurzaamheids-referenties vegan certificering, wordt op geen enkel vlak afgedaan aan enige kwaliteit. Deze obsessieve toewijding aan kwaliteit heeft hen wereldwijd meerdere prijzen opgeleverd.

Sidewood’s wijnmaker, Darryl Catlin, is voorts een van de meest gerespecteerde wijnmakers in Australië,  dus je weet dat je in deskundige handen bent. Elke wijn in hun selectie heeft goud gewonnen bij prestigieuze wedstrijden in onder meer Australië, de VS en Spanje,  een indrukwekkende prestantie van zeer indrukwekkende wijnen.

Sidewood kan opscheppen dat het de grootste erkende gecertificeerde duurzame wijnmakerij in de regio Adelaide Hills is. De gewilde Entwine-prijs werd uitgereikt in samenwerking met het Australian Wine Research Institute, een wereldleider op dit gebied.


Tegelijkertijd is Sidewood ook betrokken bij de lokale gemeenschap en ondersteunt zij  de populaire lokale cricket-, bowling- en Australian Rules Football-clubs.


SIDEWOOD ESTATE

"Wereldoverstijgende wijnen met een Australisch tintje - gewoon te mooi om te missen!"

PRESS PLAY: Video wordt niet automatisch afgespeeld

ADELAIDEHILLS

WIJNGAARD


Sidewood is een familiebedrijf met een duidelijke filosofie waarin duurzaamheid, milieu en zorg van wijnstok tot glas voorop staat. Deze “best practices” worden toegepast in alle stadia van de wijnproductie - van het met de hand plukken van de juiste vruchten op het hoogtepunt van rijpheid tot het minimaliseren van het gebruik van bestrijdingsmiddelen, waterverspilling en hun carbon footprint, en het ondersteunen van de biodiversiteit.  Hieruit blijkt duidelijk hun toewijding aan het handhaven van een hoge kwaliteit van de bodem en het beperken van klimaatverandering, zonder toe te geven op enige kwaliteit..


Zowel de regenval als de bodemsoorten variëren sterk in het gebied, van relatief nat in de buurt van Mount Lofty tot droog aan de kust, met leem, zandige leem en kleileem op een variabele ondergrond van klei en leisteen of ijzersteen. Dit biedt een grote verscheidenheid aan wijnkarakter.


De koelere, droge zomer- en herfstseizoenen zijn elementair voor het produceren van fruit met een uitgebalanceerd smaakprofiel van geconcentreerd fruit met behoud van een breed smaakprofiel en zuurgraad. Vanwege veelvoorkomende vorst heeft het gebied ook zo zijn uitdagingen voor de druiventeelt. Dit heeft geleid  tot een ingenieuze hightech oplossing: groene scheuten worden gecoat met een beschermend ijsschild.

ADELAIDE HILLS


De beroemde Adelaide Hills-regio in Zuid-Australië, die ongeveer 20 kilometer ten oosten van Adelaide ligt, vormt de achtergrond voor de wijnmakerij Sidewood. Deze ruige regio heeft een van de koelste klimaten van Australië, met een enorme verscheidenheid aan microklimaten en geologie in zijn labyrint-achtige valleien, waaronder enkele prachtige landschappen en natuurparken.


Het was een van de eerste gebieden waar Europese immigranten woonden en sommige van de kleine steden hebben nog steeds een Duits karakter. Dit blijkt uit namen als Hahndorf en Lobethal, Lutherse kerken en kerstvieringen. Wijnstokken werden voor het eerst geplant in 1839 en in 1844 werd een kist wijn geleverd aan koningin Victoria. De regio heeft sindsdien een lange weg afgelegd. Adelaide Hillsstaat inmiddels terecht bekend als een premium wijnbouwregio, waar momenteel meer dan 50 wijnmakerijen een breed scala aan bekroonde vintages produceren.


Adelaide Hills Wine Region zelf ligt 380 meter boven de zeespiegel en het klimaat is aanzienlijk koeler dan de meer traditionele wijnregio's in Zuid-Australië - gemiddeld is het overdag 4 graden koeler en 's nachts 8 graden koeler.

DARRYLCATLYN

MEET YOUR MAKER - WINE MAKER THAT IS

DARRYL CATLYN


Het is duidelijk dat wijn bij Darryl met de ‘paplepel is ingegoten’. Hij groeide op met wijnstokken in de Barossa-vallei en heeft een bachelor diploma in wijnwetenschappen. Hij werkte zich op van assistent tot hoofdwijnmaker bij Shaw and Smith (ook gevestigd in de Adelaide Hills-regio) voordat hij zich vestigde bij  Sidewood, een echte thuisbasis van zijn filosofie overzicht te houden op de hele productiecyclus - van druif tot glas.


Zijn reeks prijzen en onderscheidingen is indrukwekkend. Hij won in 2014 met Sidewood de "Best Red Wine in Australia”, waarmee zijn reputatie als een van de leidende wijnmakers in de regio is vast komen te staan.


Momenteel produceert Sidewood een indrukwekkend assortiment wijnen - van de rijke rode Shiraz, Pinot Noir, Syrah en Cabernet Sauvignon, tot Rosés, verbluffende Chardonnays, Mappinga Fumé,Sauvignon Blancs en mousserende wijnen.

WIJNGAARD SIMPELE FEITEN EN INFORMATIE